Αλέξης Τσίπρας για «Καλλικράτη», Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Posted: 01/06/2017 in Υπαλληλικά

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για τους συμβασιούχους (vid)

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τις αρχές φθινοπώρου θα κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση Καλλικράτη, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Πρόκειται σημείωσε για «ριζική αναμόρφωσητου  θεσμικού πλαισίου» που αναπροσαρμόζει  τις αρμοδιότητες και οδηγεί στο «ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών».

Η μεταρρύθμιση σημείωσε ο ίδιος «στοχεύει στην ριζική αναμόρφωση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η αυτοδιοίκηση έναν από βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο εκκίνησης της διαδικασίας της διαβούλευσης έτσι έως το πολύ στις αρχές φθινοπώρου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη».

Με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προωθείται ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και της σχέσης τους με το κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου. Ακόμη, την επανεξέταση των οικονομικών των ΟΤΑ και την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική.

 Με απλή αναλογική οι επόμενες Αυτοδοικητικές εκλογές
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, θα γίνουν με απλή αναλογική, τόνισε ο  πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι θα ενίσχυση το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία.
 Noμοθετικές πρωτοβουλίες για ισότητα φύλων, ιθαγένεια

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, τονίζοντας ότι “η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη” και γι’ αυτό “πρέπει να ληφθούν θετικά μέτρα υπέρ γυναικών”.00

Επίσης, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στο θέμα της ιθαγένειας «για να απλοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις διαδικασίες απόδοσης της ιθαγένειας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της συνέντευξης και της προσκόμισης των δικαιολογητικών και του χρόνου που απαιτείται. Πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία», κατέληξε.
Κομβικός ο ρόλος του ΥΠΕΣ 
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Τσίπρας μίλησε για τον κομβικό ρόλο του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας: “Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα σοβαρό επίπεδο προετοιμασίας, ένα σοβαρό επίπεδο επεξεργασίας”, είπε χαρακτηριστικ, τονίζοντας ότι το ΥΠΕΣ “αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, αφορά τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, αφορά όμως και την ίδια τη θεσμική συγκρότηση της κρατικής λειτουργίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι προβληματικό, είναι δυσλειτουργικό, είναι αντιπαραγωγικό και το χειρότερο, πολλές φορές είναι αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές. Και είναι αυτό το πλαίσιο, το οποίο εμείς επιθυμούμε να αναδιαμορφώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε προς όφελος των αναγκών του πολίτη  πάνω από όλα, και με όραμα την εμβάθυνση της δημοκρατίας, το βάθεμα της δημοκρατίας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας”.

Κατάργηση Αποκεντρωμένων με την σημερινή μορφή

Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με την σημερινή μορφή τους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην διάρκεια της συνέντευξη τους, στο υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν “είναι αναγκαία (σ.σ. η Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται”, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: “Με τον τρόπο που είναι σήμερα πιστεύω πως όχι”. 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Αφού τόνισε ότι “υπάρχει το Σύνταγμα που επιβάλλει αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους”, πρόσθεσε με νόημα: “Μέσα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε είναι η θεσμοθέτηση του ελεγκτή νομιμότητας.  Αυτό  θα δημιουργήσει κάποια  νέα δεδομένα. Άρα κάτω από αυτό το πρίσμα θα δούμε πια την αποκεντρωμένη παρουσία του Δημοσίου και τη μορφή που αυτή θα έχει”, κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Τ.  ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να σας ρωτήσω, μέσα στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης πώς αντιλαμβάνεστε ή πώς σχεδιάζετε να είναι στο μέλλον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεδομένου ότι προεκλογικά είχατε πει ότι χρειάζεται να καταργηθεί ο συγκεκριμένος θεσμός. Πράγματι δε διορίστηκε, δεν υπάρχει διορισμένος Περιφερειάρχης, υπάρχει όμως Διευθυντής και υπάρχει, σας βεβαιώνω, από προσωπική εμπειρία, η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για παράδειγμα, για μια απλή μεταβολή στο Δήμο Αθηναίων, μάλλον μια πρόσθεση επωνύμου, χρειάστηκε 6 μήνες για να δώσει την έγκρισή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό σας το αναφέρω σαν παράδειγμα, προφανώς δε μπορείτε να το ελέγξετε αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχει σαφής παρέμβαση.

Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή έστω μετεξέλιξής της;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές ότι θα πρέπει να δούμε και έχουμε σκέψεις, να εξετάσουμε το θέμα. Σας ανέφερα ότι ένα από τα πεδία αλλαγών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” είναι και το πεδίο των αρμοδιοτήτων. Και άρα είναι προφανές ότι το θέμα που θέσατε είναι ένα από τα θέματα τα οποία εξετάζουμε να δούμε με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα υπάρξει μια μετεξέλιξη στη βάση της  ανακατανομής των αρμοδιοτήτων και των ρόλων.

Τ.  ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρείτε όμως ότι είναι αναγκαία, πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τον τρόπο που είναι σήμερα πιστεύω πως όχι. Αλλά θα ήθελα να μη γίνω πιο συγκεκριμένος πριν να έχουμε μπορέσει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες και διατυπώσεις. Αν θέλει ο Υπουργός μπορεί να προσθέσει κάτι.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να συμπληρώσω κάτι σε σχέση με τον προβληματισμό που υπάρχει αλλά και τα πραγματικά προβλήματα τα οποία με την ερώτησή σας τα θέσατε. Διότι τα γεγονότα που είπατε..

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πραγματικά, τα έχω βιώσει, δεν είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης.

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, σ’ αυτό  το ζήτημα νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Προφανώς υπάρχει το Σύνταγμα το οποίο επιβάλλει την παρουσία  του κράτους σε ορισμένα πεδία πολιτικής. Και αυτό είναι ένα δεδομένο θέμα.

Το πιο κρίσιμο απ’ όλα όμως είναι  να δούμε αυτά  τα πράγματα που νομίζω εσκεμμένα, όταν θεσμοθετείτο ο “Καλλικράτης”, δε διευκρινίστηκαν. Δηλαδή εκείνο το «πεδίο αρμοδιοτήτων» γύρω από το οποίο υπήρχε μια ασάφεια, τί κάνει η αιρετή Περιφέρεια, ποια ζητήματα είναι ευθύνη πια των Υπουργείων. Άρα αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, σας θυμίζω ότι μέσα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε είναι η θεσμοθέτηση του ελεγκτή νομιμότητας.  Αυτό  θα δημιουργήσει κάποια  νέα δεδομένα. Άρα κάτω από αυτό το πρίσμα θα δούμε πια την αποκεντρωμένη παρουσία του Δημοσίου και τη μορφή που αυτή θα έχει.

Με απλή αναλογική οι Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα γίνουν με απλή αναλογική». Αυτό ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη του, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι »η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει, επίσης, τον ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σύστημα εκλογής και τη θέσπιση κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου» και πρόσθεσε: «Μετά από επτά χρόνια κρίσης περνάμε σε μία νέα εποχή που τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως παλιά».

Ο πρωθυπουργός επίσης σημείωσε ότι η απλή αναλογική θα ενισχύσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και τη Δημοκρατία. «Θα εισάγει την αρχή της συνεννόησης και συνεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε για “ριζικό εκδημοκρατισμό των αυτοδιοικητικών θεσμών, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το εκλογικό σύστημα, το σύστημα εκλογής δημοτικών, περιφερειακών συμβουλίων και δημάρχων και περιφερειαρχών, το σύστημα διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη θέσπιση της κοινωνικής συμμετοχής και του ελέγχου των πολιτών απέναντι στον θεσμό”.

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

Παρακολουθήστε την συνέντευξη:

Πηγή : https://www.facebook.com/tsiprasalexis/

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.