Αποφάσεις Υπηρεσιακού Συμβουλίου της 23ης Μαρτίου 2017

Posted: 26/03/2017 in Υπαλληλικά

Στη συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23/3/2017 εξετάσθηκαν 45 θέματα της ημερήσιας διάταξης και μια αίτηση εκτός. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση οι εργαζόμενοι εκπροσωπήθηκαν από τους  :  

  • Μιχαήλ Λυριστή (ΠΕ Ρόδου) για τους μόνιμους υπαλλήλους
  • Παναγιώτη Παγανέλη (ΠΕ Σύρου) για τους μόνιμους υπαλλήλους
  • Ευγένειο Σκουρμαλά  (ΠΕ Ρόδου) για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται συγκεντρωτικά  τα αποτελέσματα των θεμάτων που εξετάστηκαν :    

ΠΙΝΑΚΑΣ αποφάσεων ΥΣ 230317

Μόλις οριστικοποιηθούν τα πρακτικά  τις επόμενες ημέρες  θα σας ενημερώσουμε για τον τρόπο που διαμορφώθηκαν οι πλειοψηφίες  των αποφάσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την παρέμβαση των εργαζομένων στις Κυκλάδες  εξακολουθεί να υφίσταται ο αποκλεισμός των  προϊσταμένων Διευθύνσεων της ΠΕ Ρόδου από τη σύνθεση του  Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η σύνθεση του οργάνου έχει ως εξής : 4 Κυκλαδίτες (3 διορισμένοι – 1 εκλεγμένος) και 1 Δωδεκανήσιος εκλεγμένος.

Πατώντας  στην εικόνα θα διαβάσετε τα αποτελέσματα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης :

Αποφάσεις ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ 230317

Αναφορικά με τα θέματα των μετατάξεων που κυριάρχησαν στην ημερήσια διάταξη, η θέση μας ήταν  υπέρ των αιτούντων και  καταχωρήθηκε στα πρακτικά ως εξής :


Ως αιρετά μέλη εκπροσωπούμε όλους τους εργαζόμενους. Τόσο αυτούς που καταθέτουν αιτήματα μετάταξης, όσο και όλους τους υπόλοιπους που παραμένουν στην άκρως υποστελεχωμένη υπηρεσία προσπαθώντας να διεκπεραιώσουν τις εργασίες που καθημερινά τους ανατίθενται και οι οποίες είναι υπερβολικά δυσανάλογες με τις δυνατότητες τους, καθώς καλούνται, σε ιδιαίτερα περιορισμένα χρονικά περιθώρια να διεκπεραιώσουν μόνοι τους πλήθος θεμάτων. 

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις  πρόκειται για διαχείριση ανθρώπων που ο καθένας έχει τα προβλήματά του, τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και γενικά τα προσωπικά του ζητήματα. Όλα αυτά πρέπει να είναι σεβαστά και λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά για να ληφθεί απόφαση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. 

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο από το 2012 οι ίδιοι συνάδελφοι να υποβάλλουν διαρκώς αιτήματα ζητώντας μετάταξη (θεωρώ σημαντική παράληψη να μην αναφέρονται οι επαναλήψεις στην εισήγηση). Που; Στο τόπο του ευρύτερου οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Γιατί; Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης άλλαξαν. Άλλες δημοσιονομικές συνθήκες επικρατούσαν όταν προσλήφθηκαν και άλλες σήμερα. 

Η απάντηση της υπηρεσίας έχει καταντήσει μόνιμη επωδός  «…λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό… ότι οι τυχόν κενούμενες θέσεις παραμένουν κενές επί μακρόν…. την αποψίλωση των υπηρεσιών μας από έμπειρα στελέχη…. η υποστελέχωση και η αποψίλωση των υπηρεσιών μας είναι επίσης δεδομένη και χρόνο με το χρόνο επιτείνεται, με αποτέλεσμα η όποια αποδέσμευση προσωπικού, ακόμη και με αντικατάσταση, να διαιωνίζει και να επιτείνει το υπάρχον πρόβλημα. Μετά από τα παραπάνω, παραπέμπουμε το αίτημα για κρίση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. …» 

Φυσικά όλοι μας διαμαρτυρόμαστε για την υποστελέχωση και ως εργαζόμενοι  θέτουμε προ των ευθυνών τους την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και αυτή ακολούθως την κυβέρνηση. Μέχρι και οι εκθέσεις των επιθεωρητών το επισημαίνουν. 

Ωστόσο τι κάνει η πολιτική ηγεσία; Αυτή η πολυδιαφημισμένη 24ωρη αναστολή λειτουργίας της Περιφέρειας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ! Προσλήψεις δεν πραγματοποιούνται. Στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας δεν πρόκειται προς το παρόν να ενταχθούμε γιατί απλούστατα προϋποθέτει αξιολόγηση δομών και τροποποίηση οργανισμού με σαφή περιγράμματα θέσης και φυσικά ψηφιακό οργανόγραμμα. 

Μέχρι τότε πως αντιμετωπίζουμε αυτούς τους συναδέλφους; 

Πολιτική ηγεσία και πολιτεία με ποια κριτήρια και με ποιες προτεραιότητες επέτρεψε σε κάποιους να μεταταχθούν και σε άλλους το αρνείται διαρκώς; Σας θυμίζω περιπτώσεις : 

α) Ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας – με ποια κριτήρια και ποια ιεράρχιση αποφασίσθηκε κάποιοι να φύγουν και κάποιοι να παραμείνουν;

β) Υπήρχε αρνητική ομόφωνη απόφαση υπηρεσιακού (άρθο 246 του 3852/2010)  η οποία  αγνοήθηκε από τη διοίκηση και ενήργησε υπέρ της μετάταξης του υπαλλήλου εφαρμόζοντας το άρθρο 71 &74 του 3528/2007 που δεν ισχύει για τους ΟΤΑ Β΄ βαθμού

γ) Σύμφωνες γνώμες υπηρεσιακού με προϋποθέσεις ( αν βρεις αντικαταστάτη, αφού ολοκληρώσεις τις μελέτες κλπ) και στο τέλος η διοίκηση να μην τις εφαρμόζει. 

Γιατί τέτοια αντιμετώπιση με διαφορετικά μέτρα και σταθμά; 

Στους σημερινούς αιτούντες μετάταξης συναδέλφους, η πολιτεία τους επέτρεψε να διαγωνισθούν και να καταλάβουν θέση στο δημόσιο με μοναδικό προαπαιτούμενο τις γνώσεις, τον τίτλο σπουδών και την μέχρι τότε οικογενειακή τους κατάσταση. Βεβαίως και συνειδητά επέλεξαν τον τόπο εργασίας. 

Επειδή η πολιτεία αναγνωρίζει ότι στη διάρκεια της θητείας του εργαζόμενου στην υπηρεσία, σαφώς και θα επέλθουν μεταβολές στην προσωπική του ζωή του έδωσε τη δυνατότητα να ζητήσουν μετάταξη υπό προϋποθέσεις, ακόμα και σ’ αυτούς που δεσμεύθηκαν για 10ετία.

Αυτό το δικαίωμα οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε και να το διαχειριστούμε συνεκτιμώντας τους σοβαρούς οικογενειακούς, προσωπικούς και οικονομικούς λόγους που αναφέρουν όλοι οι συνάδελφοι στις αιτήσεις τους. 

Η υποστελέχωση φυσικά και είναι δεδομένη σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτό το γεγονός όμως δεν μπορεί να αποβαίνει μοιραίο για την εξέλιξη των συναδέλφων (προσωπική-οικογενειακή-επαγγελματική). 

Το να είναι κάποιος ευχαριστημένος με την εργασία του έχει άμεση σχέση με την ψυχική του ανάταση, άρα αποδίδει πολύ καλύτερα, εξυπηρετεί με ευδιαθεσία τον πολίτη και όλα λειτουργούν καλύτερα.

Επιτέλους καλούμαστε να διαχειριστούμε ανθρώπους και όχι αντικείμενα. 

Έχουμε ευθύνες να αναδείξουμε το πρόβλημα και όχι να το σκεπάζουμε κάτω από το χαλί. 

Αποτελεί ευκαιρία  να δρομολογηθούν εξελίξεις. 

Η διοίκηση θα μπορούσε κάλλιστα να πει ξεκάθαρα στους εργαζόμενους να  μην επανυποβάλλουν αιτήσεις γιατί απλούστατα ότι και να επικαλούνται δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει  τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έτσι  ώστε οι υπηρεσίες να επιστρέψουν σε περιβάλλον διοικητικής επάρκειας. 

Η Περιφέρεια οφείλει το συντομότερο δυνατόν να φροντίσει να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας το οποίο είναι προσιτό προς όλους και παρέχει τα εχέγγυα της διαφάνειας και  της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και η διασφάλιση της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του φορέα προς όφελος των πολιτών.


Επίσης για τα θέματα της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σποδών και διδακτορικών διπλωμάτων ισχύει η από 25/4/2015 ενημέρωση με τίτλο «Η αναγνώριση της συνάφειας του διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με το αντικείμενο της απασχόλησης του υπαλλήλου»

Όσον αφορά τις αιτήσεις για την άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός υπηρεσίας ισχύει η από 28/2/2013 ενημέρωση με τίτλο «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άσκηση ιδιωτικού έργου εκτός υπηρεσίας»

Συνεδρίαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πέμπτη 23/3/2017 (h :08.30)

Posted: 20/03/2017

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.