Αλλαγές στην Περιφέρεια προανήγγειλε ο Γ. Χατζημάρκος – Εγκρίθηκαν 41 προσλήψεις για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Posted: 17/01/2017 in Υπαλληλικά

%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b9-160117

Αλλαγές στους τομείς αρμοδιότητας και όχι κατ’ ανάγκη στα πρόσωπα, θα γίνουν από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο στο σχήμα της περιφερειακής αρχής για τη νέα χρονιά.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα λειτουργία του παρόντος σχήματος τονίζοντας ότι απέδωσε και είχε καλά αποτελέσματα.   

Ειδικότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε τα εξής: «Κάποιες αλλαγές θα γίνουν. Πιστεύω στο θεματικό διοικητικό μοντέλο. Πιστεύω πολύ στους τομείς. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται μία πολύ μεγάλη συζήτηση για τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα που θα τοποθετήσεις κάπου για να κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά μπορεί να αδικηθούν από τις καταστάσεις που θα κληθούν να διαχειριστούν.

Ο πονοκέφαλός μας δεν είναι οι άνθρωποι, έχουμε ικανούς ανθρώπους. Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα δείχνει ότι ήταν ένα πετυχημένο σχήμα. Δεν προκύπτει λοιπόν ανάγκη αλλαγών γιατί κάποια πρόσωπα απέτυχαν στη δουλειά τους.

Η όποια συζήτηση  γίνεται μόνο στη βάση της συνεχούς βελτίωσης του διοικητικού μοντέλου. Δηλαδή αλλαγή των τομέων αρμοδιότητας. Σε αυτή τη βάση έχουμε κάνει μια εκτίμηση του ποιες αρμοδιότητες «χτύπησαν» η μία πάνω στην άλλη ποιες θα θέλαμε να ενισχυθούν.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται συνήθως στα πρόσωπα. Αλλά εγώ έχω την ευτυχία να έχω ένα σχήμα που λειτούργησε και απέδωσε και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα. Δε με προβληματίζουν τα πρόσωπα αλλά το διοικητικό μοντέλο. Αυτό πρέπει να αλλάζεις συνέχεια».

Εγκρίθηκαν 41 προσλήψεις για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Μόλις το 1/6 των αναγκών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα καλυφθεί σε προσωπικό μέσα από τις μόνιμες προσλήψεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έχει εγκριθεί η πρόσληψη 41 μόνιμων υπαλλήλων για την περιφέρειά μας, έναντι 245 ατόμων που ζήτησε η περιφερειακή αρχή για να καλύψει τις ανάγκες της διοίκησης.

Μάλιστα όπως δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν.
Σημειώνεται πάντως ότι είναι όλα σχεδόν έτοιμα για να υπογραφεί η διαδικασία και να προχωρήσει η προκήρυξη των θέσεων.

«Έχω από την υπουργό κα Γεροβασίλη που τη συνάντησα τη διασφάλισή της ότι είναι σχεδόν έτοιμη όλη η διαδικασία για να υπογραφούν και από την ίδια οι προσλήψεις.
Αυτή την εικόνα είχα μέχρι τέλος του 2016, για το 2017 δεν έχω κάτι νεότερο. Εμείς ζητήσαμε 245 άτομα για μόνιμη πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ αλλά η τελευταία πληροφόρηση που είχα από την κα Γεροβασίλη ήταν σίγουρα 41 άτομα.

Της εξήγησα ότι οι θέσεις είναι λίγες και οι ανάγκες πολύ μεγάλες και προσπαθώ σε συνεννόηση και με τον υπουργό να βελτιώσουμε αυτό τον αριθμό» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης που ρωτήθηκε σχετικά .

Αναζητούνται ιδιωτικά κεφάλαια για ανέγερση σχολείων και τη διαχείριση απορριμμάτων

Η ανέγερση σχολικών μονάδων και η διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων είναι δύο τομείς στους οποίους η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σκοπεύει να «εμπλέξει» τον ιδιωτικό τομέα ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης.

Ήδη για το θέμα ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος είχε συναντήσεις στο υπουργείο οικονομίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα ένα νέο ταξίδι στην πρωτεύουσα θα οριστικοποιήσει συγκεκριμένους τομείς προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι αυτή τη χρονιά δεν εντοπίζεται πρόβλημα καθώς η ροή των χρηματοδοτήσεων θα γίνει απρόσκοπτα, όμως για το 2018 ενδεχομένως να υπάρξουν δυσχέρειες.

Έτσι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δηλαδή οι ΣΔΙΤ είναι αναπόφευκτες και επιβεβλημένες καθώς αυτή είναι και η φιλοσοφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας επί του θέματος χτες ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο οικονομίας για την έλλειψη πόρων και την υποχρηματοδότηση της περιφέρειας δηλώνοντας τα εξής: «Είναι τόσο μεγάλη η πίεση που πρέπει βρούμε λύσεις. Εκτιμώ ότι το 2017 δεν θα φανεί αυτό ούτε στη ροή των έργων ούτε στη ροή των χρηματοδοτήσεων, τόσο στα δικά μας έργα όσο και σε αυτά που στηρίζουν τους 34 δήμους της περιφέρειας.

Για το 2018 όμως μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στο να χρηματοδοτήσουμε συγκεκριμένα έργα και δράσεις. Στο υπουργείο οικονομίας ανοίξαμε όλες τις πιθανές ή δυνατές πηγές χρηματοδότησης και είμαστε οι πρώτοι που μπαίνουμε στη λογική της  επόμενης γενιάς χρηματοδοτήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα η φιλοσοφία που υπάρχει είναι να μετατραπεί η επιδότηση σε φθηνή χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε το βαθμό συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αν θέλουμε να βρούμε λύσεις στα χρηματοδοτικά αδιέξοδα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ΣΔΙΤ, κάτι που στην περιοχή μας δεν έχει γίνει. Υπάρχουν έργα που μπορεί να ενδιαφέρουν τον ιδιωτικό τομέα, και υπάρχουν και τομείς της οικονομίας τους οποίους έχουμε μεγάλη ανάγκη και δεν έχουμε χρήματα να τους καλύψουμε.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξανασυναντηθούμε με τον υπουργό για το θέμα καθώς προχωράμε τα στάδια της διαδικασίας για να εξειδικεύσουμε 4 ή 5 τομείς που θα μπορούσαμε να προωθήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο για τα ΣΔΙΤ. Εκτιμώ ότι θα έρθουν χρήματα με αυτό τον τρόπο».

Προσφυγή θα καταθέσει η Περιφέρεια για την ακίνητη περιουσία

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα είναι εκτός απροόπτου έτοιμη η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να καταθέσει την προσφυγή για το θέμα της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου.

Σκοπός της είναι να διεκδικήσει την αποκατάσταση της σοβαρότατης απώλειας που υπέστη ο τόπος το έτος 2011, όταν το Ελληνικό Δημόσιο με απόφασή του κατήργησε την  Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, δια της συγχωνεύσεως της με την ΕΤΑΔ Α.Ε., με αποτέλεσμα η περιουσία αυτή να βρίσκεται ουσιαστικά πλέον στην διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παράλληλα, καταργήθηκε και η απόδοση του 75% των εσόδων από την αξιοποίησής της, στην αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου.

Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι η τροποποίηση του Νόμου 3965/2011 (ΦΕΚ 113, 18/05/2011)  με την οποία ανατέθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και συγκεκριμένα του  άρθρου 23 παράγραφος 2, όπου προβλέφθηκε πως «τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και του άρθρου 48 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141) προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

Πηγές :

Τοποθέτηση υπαλλήλων και προϊσταμένων στις Διευθύνσεις Οικονομικού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ερχονται «αναδομήσεις» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Δήμο Ρόδου

Ο διάλογος και η συνεργασία σε βάση ισότιμη και σε κλίμα εμπιστοσύνης είναι βασικός μοχλός για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την ανάπτυξη της ΠΝΑι

Συνάντηση Διοικητικού Συμβουλίου με τον Εκτελεστικό Γραμματέα

Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες Περιφερειών

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.