Το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ δεν αποσύρεται, θα κατατεθεί εντός Δεκεμβρίου για να προωθηθούν επείγουσες διατάξεις και σε δεύτερη φάση κάποιες άλλες.

Posted: 02/12/2016 in Υπαλληλικά

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ με τη σημερινή του μορφή, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός «ξόρκισε» τη λέξη απόσυρση τονίζοντας ότι «το Σχέδιο Νόμου δεν αποσύρεται, θα κατατεθεί», αμέσως μετά μίλησε στην ουσία για «σαλαμοποίησή» του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ωστόσο,  επιβάλλεται ένας διαχωρισμός για να αποφύγουμε δυσλειτουργίες. Υπάρχουν διατάξεις που πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν εντός του Δεκεμβρίου, γιατί επείγουν και είναι αναγκαίες καθώς επιλύουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για συγκεκριμένους Δήμους. Και υπάρχουν διατάξεις που από την ίδια τους τη φύση συνδέονται με τη συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή είναι η πρόθεσή μας και θέλω ειλικρινά να καθησυχάσω πολλούς από εσάς που αποκόμισαν την εντύπωση ότι οδηγούμαστε σε μια ακύρωση του νομοθετήματος».

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ήδη μελετάμε και «χτενίζουμε» ένα νομοσχέδιο» και πρόκειται εντός Δεκεμβρίου να προωθηθούν επείγουσες διατάξεις και σε δεύτερη φάση κάποιες άλλες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Πατούλης: Πρέπει να δούμε ποιες διατάξεις του νομοσχεδίου-σκούπα θα αφαιρεθούν

Την απόσυρση του νομοσχεδίου με την παρούσα του μορφή επέκρινε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ο οποίος μιλώντας αμέσως μετά τον Π. Σκουρλέτη αναρωτήθηκε με έμφαση: «Πώς είναι δυνατόν σε δύο χρόνια να αλλάξουν τρεις υπουργοί και τώρα να περιμένουμε και να καθυστερεί η διαβούλευση για τον Καλλικράτη και τα νομοσχέδια όπως το νομοσχέδιο σκούπα για το οποίο υπήρξε εξαντλητική διαβούλευση. Είναι θετικό ότι κάποιες διατάξεις του θα προωθηθούν εντός Δεκεμβρίου αλλά πρέπει να δούμε ποιες είναι οι διατάξεις που θα αφαιρεθούν».

Τι είπε για δημόσιες συμβάσεις, κινητικότητα

Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης  επιχείρησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις τόσο για το νέο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις όσο και για την κινητικότητα:  «Θέλω να επαναλάβω ότι το υπουργείο, συνολικά η κυβέρνηση, έχει κάθε διάθεση να συνεργαστεί με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που είναι μπροστά μας, παρά τις δυσκολίες που μας εμποδίζουν όλους να διαχειριστούμε ορισμένα θέματα όπως θα θέλαμε. Στη βάση αυτής της αντίληψης, θα μιλήσω  με τον Χρήστο Σπίρτζη για να βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε  το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με το νέο καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων. Ήδη έχω επικοινωνήσει με την Όλγα Γεροβασίλη προκειμένου οι διατάξεις για την κινητικότητα να μη δημιουργήσουν προβλήματα στους Δήμους και ιδιαίτερα στους πιο μικρούς. Το ζήτημα της ριζοσπαστικής, δημοκρατικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη ο τόπος, είναι ένα συλλογικό, συνεργατικό εγχείρημα.  Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή και οι προσπάθειες ειλικρινείς», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.