Μητσοτάκης: Αξιολόγηση με «μηχανισμό συμμόρφωσης» και καταργήσεις φορέων στους δήμους

Posted: 01/12/2016 in Υπαλληλικά

Αξιολόγηση που δεν θα οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε “μηχανισμό συμμόρφωσης” των δημοτικών υπαλλήλων, συγχώνευση και κατάργηση φορέων αλλά και κινητικότητα με τη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, συμφωνα με τα όσα εξήγγειλε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης.   

“Στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε ουσιαστικούς τρόπους αξιολογησης τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών ακόμη και κατευθείαν από τους πολίτες εισαγοντας καινοτόμα εργαλεία μέσα από τις νέες τεχνολογίες. Θέλω για τους δήμους σύγχρονα οργανογράμματα με σαφή περιγραμματα θέσεων εργασιας”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Και πρόσθεσε: “Αυτή η αξιολόγηση, θέλω να το τονίσω, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν οδηγείς σε απολύσεις. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα τη επιβράβευσης στο δημοτικό υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλειά του γι’ αυτούς δε τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά του θα υπάρχει ένας μηχανισμός συμμόρφωσης”, πρόσθεσε, επιχειρώντας να καθησυχάσει τους υπαλλήλους του Δημοσίου μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δημιουργία ενός ευέλικτου πλαισίου λειτουργίας λιγότερο γραφειοκρατικού με τη συγχώνευση και κατάργηση διοικητικών οργάνων και κυρίως απλοποίηση στη διαδικασια λήψης αποφάσεων”

Ο Κ. Μητσοτάκης, τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεση η κινητικότητα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας εκφράζοντας και τις θέσεις των δημάρχων της ΝΔ, ότι στις μετακινήσεις υπάλληλων πρέπει να «έχει άποψη και ο φορέας προέλευσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι το σύστημα κινητικότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που σχεδίασε η ΝΔ. “Αναφορικά με την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων τυποποιούμε και διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων εσωτερικών υπηρεσιών με περιγραφή διαδικασιών, αλλά και θέσεων εργασίας. Παράλληλα, εφαρμόζουμε για τους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. ένα σύστημα κινητικότητας με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο την βέλτιστη κατανομή των εργαζομένων προς όφελος των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, η κινητικότητα δεν θα γίνεται σε βάρος και δίχως την συγκατάθεση του φορέα προέλευσης. Και βέβαια, θα χρειαστεί να εκπονήσουμε και νέο Υπαλληλικό Κώδικα εργαζομένων στους ΟΤΑ, προκειμένου να εμφυσήσουμε το νέο πνεύμα και να ρυθμίσουμε όλες εκείνες τις αλλαγές, που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεών μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Όχι άυξηση των πόρων, αλλά αλλαγή του μηχανισμού χορήγησης των ΚΑΠ

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μακροπρόθεσμος στόχος μιας νέας αρχιτεκτονικής για τους Ο.Τ.Α. είναι η ουσιαστική αποκέντρωση κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η Αυτοδιοίκηση διαθέτει επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή με οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος ασκεί τον στρατηγικό, επιτελικό ρόλο. Στην κατεύθυνση της πλήρους επίτευξης του στόχου αυτού, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, θα ήταν απαραίτητη η αναθεώρηση του άρθρου 102 ώστε να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της ‘’τοπικής υπόθεσης’’ και να διευρυνθεί αποφασιστικά ο κύκλος των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α.

Σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς πόρους, γνωρίζετε όλοι καλά ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι εφικτή η δυνατότητα αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν θα σας έλεγα την αλήθεια αν θα υποσχόμουν κάτι διαφορετικό. Θα μπορέσουμε, όμως, να αναθεωρήσουμε το μηχανισμό χορήγησης των Κ.Α.Π. και ταυτόχρονα να διευκολύνουμε τους Δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους. Ως προς τους Κ.Α.Π., σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση θα επαναξιολογήσουμε τα κριτήρια χορήγησής των. Πιστεύω έντονα ότι, ακόμη και όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, η αποδοτικότητά τους μεγιστοποιείται όταν κατανέμονται βάσει αξιολογικών κριτηρίων. Ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, αυτή θα διευκολυνθεί με την απλοποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, αλλά και την απλοποίηση του υπάρχοντος πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού».

Αναφερόμενος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην άσκηση ελέγχου των Ο.Τ.Α. από το κεντρικό Κράτος υπογράμμισε: «Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών και θα διεξάγεται απολογιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος όμως θα πρέπει να γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των Ο.Τ.Α. και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η διαδικασία αυτή θα επιβλέπεται από το ενιαίο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει κανείς λόγος τα υπουργεία αυτά να είναι διακριτά. Ο σχεδιασμός της οργάνωσης του Κράτους σε όλα του τα επίπεδα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος σε ένα πολιτικό προϊστάμενο».

Μια σχέση, που, ούτως ή άλλως, ήταν προβληματική, αλλά που επιδεινώθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μια Κυβέρνηση που δεν φρόντισε τους πολίτες, που χειροτέρευσε όλες τις επιδόσεις του κράτους, που χρησιμοποιεί το Κράτος ως κομματικό λάφυρο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λόγω ιδεοληψίας και εμμονών, ανέκοψε τη μεταρρυθμιστική δυναμική και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Και αυτό φαίνεται ανάγλυφα στον τρόπο που μεταχειρίστηκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αυτό, εκτιμούμε ότι χρειάζεται το συντομότερο πολιτική αλλαγή».

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

Χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να εξοικονομηθεί 1,5 δις ευρώ, προανήγγειλε ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης.
Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.