Απάντηση Βερναρδάκη στην ΑΔΕΔΥ: Τέλος στην κρατική χρηματοδότηση συνδικάτων – Απάντηση της ΑΔΕΔΥ

Posted: 15/09/2016 by sypnaped in Υπαλληλικά

Απάντηση Βερναρδάκη στην ΑΔΕΔΥ: Τέλος στην κρατική χρηματοδότηση συνδικάτων

Επιστολή- απάντηση σε εκείνη της ΑΔΕΔΥ συνέταξε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Όπως ανακοίνωσε μέσω αυτής, πρόθεση είναι να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση σε «φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους».    

Όλη η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

“Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ,

Έλαβα την επιστολή σας και θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Χάρηκα για τα γρήγορα αντανακλαστικά σας. Απαντήσατε εντός διημέρου σε μια αποστροφή μου που αφορούσε την ΑΔΕΔΥ και τον συνδικαλισμό κατά την ομιλία μου στην ΔΕΘ. Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα μίλησα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου είχατε ήδη συνεδριάσει και συντάξει την επιστολή σας.

Δυστυχώς, δεν είχατε τα ίδια αντανακλαστικά όταν ο ΣΕΒ με το Μηνιαίο Δελτίο του εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στο δημόσιο τομέα, με ασύστολα δυσφημιστικά ψεύδη για το μισθολογικό του κόστος και την απασχόληση. Εχουν περάσει πέντε μήνες από τότε, και ακόμα η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να μιλήσει για αυτό. Το παραδέχεστε άλλωστε και στην επιστολή σας. Συγχαρητήρια!!!

Επειδή είναι προφανές ότι εξαιτίας αυτής της «αμέλειας» έχετε ανεπανόρθωτα εκτεθεί ως εργατικό συνδικάτο, καταφεύγετε στο πρωτοφανές επιχείρημα ότι έχετε εργοδότη το Κράτος και όχι τον ΣΕΒ. Συγχαρητήρια για το εύρημα, μόνο που προδίδει επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων δοκησισοφία. Όταν δηλαδή ένας «άλλος» εργοδότης και μάλιστα ισχυρός επιτίθεται στην εργασία σας εσείς δηλώνετε αμέτοχοι; Δεν αισθάνεσθε τη στοιχειώδη ανάγκη να καταρρίψετε τα ανεπίτρεπτα ιδεοληπτικά του επιχειρήματα; Και είναι μήπως ο ΣΕΒ ένας απλός «εργοδότης»; Δεν είναι το κέντρο παραγωγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με συνολικό σχέδιο για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπως έχει πλειστάκις αποδειχθεί; Ωραία αντίληψη για την ενότητα των εργαζομένων έχετε!!

Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι ο γραφειοκράτης κοιτούσε το δάχτυλο. Όταν το Υπουργείο αμύνεται στις επιθέσεις του ΣΕΒ ο γραφειοκράτης επιτίθεται στο Υπουργείο!

Η πρωτοφανής σας θέση ότι η σημερινή κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερη πολιτική προδίδει βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό. Κατά μία έννοια καλά κάνετε και το γράφετε, δείχνετε το βασικό λόγο για τον οποίον βιώνετε ως συνδικάτο βαθιά κρίση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Στην επιστολή σας δεν είδα ουδεμία αναφορά – θετική ή αρνητική – στη «νεοφιλελεύθερη» θέση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο από την 1/1/2018. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν η πρώτη και κύρια αναφορά σας. Πρωτοφανές για συνδικάτο. Μιλά για πράγματα που δεν γνωρίζει και σιωπά για πράγματα που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τον εργατικό συνδικαλισμό!!! Και για να συμφωνήσουμε σε κάτι: εγώ πιστεύω χρόνια τώρα στην αυτονομία των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία. Αφού θεωρείτε λοιπόν το κράτος (και εμένα!!) εργοδότη σας, ο οποίος μάλιστα ακολουθεί «νεοφιλελεύθερη» πολιτική και «συγκυβερνά με τον ΣΕΒ», θα συμφωνήσετε ασφαλώς ότι κάθε είδους οικονομική σχέση μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων θα πρέπει να διαρραγεί. Με διευκολύνετε με την επιστολή σας και τη σχετική τοποθέτησή σας να εφαρμόσω μια πάγια θεωρητική μου θέση περί κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους.

Τέλος, με την άδειά σας βεβαίως, θα επιθυμούσα η αλληλογραφία μας αυτή να δημοσιοποιηθεί. Τίποτα κρυφό από τους εργαζόμενους και το λαό. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε.

Με εκτίμηση,

Χρ.Β.»

Πηγή : http://www.enikonomia.gr

Απάντηση στην επιστολή του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Χρ. Βερναρδάκη

Κατανοούμε απολύτως τον εκνευρισμό και την απώλεια ψυχραιμίας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκη σε σχέση με την επιστολή που του απέστειλε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή την προσπάθεια του να απαξιώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων. Είναι απολύτως λογικό να τελεί σε πλήρη σύγχυση αφού ως Υπουργός που υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, εφαρμόζει και υλοποιεί νεοφιλελεύθερα μέτρα περικοπών σε μισθούς, σε συντάξεις και σαρώνει το κοινωνικό κράτος έχοντας ως υπέρτατη αρχή τη νομή και διατήρηση της εξουσίας του και όχι την εφαρμογή των πολιτικών που προεκλογικά ο ίδιος και η Συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΑΝ.ΕΛ. υποστήριζαν.

Ο Υπουργός, επιχειρώντας να συκοφαντήσει και να απαξιώσει στη συνείδηση των εργαζομένων την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και ευρύτερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μας αποδίδει «βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό, τεράστιο πολιτικό κυνισμό και γραφειοκρατική αντίληψη».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε προλάβαμε να αποκτήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ μέχρι τις εκλογές του Γενάρη του 2015, που ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο ίδιος και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη, μας χαρακτήριζαν αγωνιστές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κοινωνικών αγαθών και αξιοποιούσαν τις θέσεις και τους αγώνες μας στην τακτική τους για να καταλάβουν την εξουσία.

Μήπως όταν μιλάει για «πολιτικό κυνισμό» ο Υπουργός «εξ’ ιδίων κρίνει τα αλλότρια»;

Σε ότι αφορά την εμμονή του Υπουργού στο ότι δεν αντέδρασε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην απαίτηση του ΣΕΒ για 150.000 απολύσεις υπαλλήλων στο Δημόσιο και ότι δήθεν ανέλαβε ο ίδιος να απαντήσει «στο ΣΕΒ που είναι το κέντρο παραγωγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής» ενημερώνουμε για τα εξής:

Ο ίδιος και η Κυβέρνηση του εδώ και 20 μήνες εφαρμόζουν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ την πολιτική που υποδεικνύει ο ΣΕΒ η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα:

Πάγωμα διορισμών στο Δημόσιο, παράδοση τομέων και οργανισμών του Δημοσίου στο κερδοσκοπικό κεφάλαιο, φοροεπιδρομή εναντίον των φτωχομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων με επιδείνωση της αναλογίας έμμεσων – άμεσων φόρων, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και συντάξεων κτλ.

Ετοιμάζεται ο ίδιος και η Κυβέρνηση του να ψηφίσουν νέους περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, μέτρα που αποτελούν μόνιμες απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., από την άλλη πλευρά, έχει αποδείξει έμπρακτα τη σαφή αντίθεσή της στο ΣΕΒ. Στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση δεκάδων Γενικών Απεργιών και συλλαλητηρίων ενάντια στην πολιτική του ΣΕΒ, των Κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Ο Υπουργός μας ελέγχει γιατί δεν χειροκροτούμε την εξαγγελία του για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο από 1/1/2018. Γνωρίζει, όμως, πολύ καλά ότι από το Φλεβάρη του 2015 η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έθεσε το θέμα αυτό ως προτεραιότητα στην τότε νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση και η δέσμευση του προκατόχου του Υπουργού Γ. Κατρούγκαλου ήταν ότι θα ψηφίσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο εντός εξαμήνου. Τώρα ο Υπουργός υπόσχεται ότι θα εφαρμοστεί μετά από έξι (!!!) εξάμηνα αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο περιεχόμενό του.

Και βέβαια αποτελεί πρόκληση να υπόσχεται ο Υπουργός εφαρμογή του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων όταν με την ψήφιση του 3ου μνημονίου αποφασίστικε και εφαρμόζεται η πολιτική της άγριας λιτότητας, της κατακρεούργησης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της συρρίκνωσης των δημοσίων υπηρεσιών και κοινωνικών αγαθών, με δραματικές επιπτώσεις στους εργαζομένους του Δημοσίου και όλους τους πολίτες.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη θεσμοθέτηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων με βάση την αναγκαιότητα στήριξης του Δημοσίου Τομέα και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη μακροσκελή επιστολή του ο Υπουργός δεν βρήκε να πει μια λέξη γιατί αρνείται να συζητήσει με την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την κινητικότητα στο Δημόσιο και, επίσης, γιατί αρνείται να υλοποιήσει την προεκλογική αλλά και μετεκλογική δέσμευση του κόμματός του για μετατροπή των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε Δημόσιου Δικαίου.

Και επειδή ο κατήφορος των Κυβερνητικών στελεχών δεν έχει τέλος, αφού ο ίδιος πήρε το «μυστρί της λάσπης» από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγυης, Γ. Κατρούγκαλο και μιλά για τα οικονομικά των συνδικάτων, ενημερώνουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ και φυσικά δεν υπάρχει και σήμερα καμμιά κρατική χρηματοδότηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Οι μόνοι πόροι, που το συνδικαλιστικό όργανο έχει και διαχειρίζεται, είναι τα 3 ευρώ της ετήσιας συνδρομής των εργαζομένων – μελών της.

Καλούμε, τέλος, τον Υπουργό, για μία ακόμη φορά, να αποδεχθεί το αίτημα των εκπροσώπων των 550.000 Δημοσίων Υπαλλήλων και να συναντηθεί μαζί μας για να συζητήσουμε τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα για το Δημόσιο (διορισμοί, νέοι οργανισμοί, κινητικότητα, συλλογικές διαπραγματεύσεις, μονιμοποίηση ΙΔΑΧ, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα κτλ).

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.