Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα Νομοσχέδια. Εντός του φθινοπώρου η πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτών

Posted: 29/07/2016 by sypnaped in Υπαλληλικά

Εντός του φθινοπώρου θα ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτών, ενώ μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, τέθηκαν θέματα ΦΠΑ και εφαρμογής ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια.   

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών.

Παράλληλα κατατέθηκε πλήθος προτάσεων οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου δράσης που θα στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των νησιών και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η διαμόρφωση του εν λόγω σχεδίου θα λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιαιτερότητα που δημιουργεί η φυσική θέση των νησιών, και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην παροχή βασικών υπηρεσιών, καθώς και τις ανισότητες που εντοπίζονται μεταξύ των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε άτυπη συντονιστική ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει ταχύτατα στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη, με στόχο εντός του φθινοπώρου να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη κυβερνητικών μέτρων που θα αντιμετωπίζει τα πιεστικά προβλήματα των νησιωτών.

Τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης και στα οποία θα αναζητηθούν λύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα είναι τα ακόλουθα:

  1. Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα Νομοσχέδια
  2. ΦΠΑ: Μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών και βελτίωσης της εισπραξιμότητας
  3. Μεταφορικό ισοδύναμο
  4. Ενίσχυση των Κοινωνικών/Δημόσιων Υπηρεσιών προς τους πολίτες
  5. Διαμόρφωση Θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής
  6. Υποδομές
  7. Χωροταξικά θέματα
  8. Εργαλεία χρηματοδότησης μικρής κλίμακας
  9. Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας
  10. Νέο μοντέλο ανάπτυξης (καινοτομία, ενεργειακή αυτάρκεια, τηλεϊατρική κ.α) με πιλοτικές εφαρμογές σε επιλεγμένα νησιά.

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

 

Με έδρα τη Μυτιλήνη το Συμβούλιο για τις νησιωτικές πολιτικές. Μετέχουν σ’ αυτό ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και οι δήμαρχοι Ρόδου, Κω

19 Ιανουαρίου 2016

Συγκρότηση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής. Η δημιουργία του είχε ψηφισθεί με τον ν.4150 από τη βουλή το 2013, αλλά έως σήμερα υπήρχε αδράνεια.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.