Ποιον κίνδυνο κρύβει η δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων στο Δημόσιο

Posted: 04/07/2016 in Υπαλληλικά

Δυσάρεστες εντυπώσεις έχει προκαλέσει στους δημοσίους υπαλλήλους η προοπτική δημιουργίας επαγγελματικών Ταμείων στο Δημόσιο, ένα θέμα το οποίο (τουλάχιστον ως τίτλος) συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτατη «ατζέντα» ρυθμίσεων, ανάμεσα σε άλλα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση εκτός του συνταξιοδοτικού τομέα, στις οποίες θα καταλήξουν κυβέρνηση και εργαζόμενοι, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.   

Η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων συνιστά μια ακόμα νεοφιλελεύθερη εμμονή, η οποία, στην περίπτωση που υλοποιηθεί, θα σημάνει την οριστική ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και την παραχώρηση του ασφαλιστικού συστήματος στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αν λάβουμε υπόψη μας αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα,

Σε περίπτωση που δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία, θα δοθεί η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε μια σειρά επαγγελματικών ομάδων. Για παράδειγμα, πιθανό είναι να δούμε διαφορετικά ταμεία για τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους ιατρούς κλπ του δημοσίου. Και αυτό συνεπάγεται την εξαίρεση των εισφορών των επαγγελματικών ομάδων αυτών από τον διανεμητικό μηχανισμό του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ως αποτέλεσμα, στο οποίο θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια, θα συρρικνωθεί ραγδαία η «πίτα» της αναλογικής σύνταξης και, επομένως, η ιδιωτική ασφάλιση θα αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους ασφαλισμένους.

«Παράθυρο» για αυτόνομα επαγγελματικά Ταμεία έχει ανοίξει και ο υπουργός Εργασίας,Γιώργος Κατρούγκαλος.

Φανταστείτε τις συνέπειες μια τέτοιας επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη ότι, στην περίπτωση αυτή, ο ΕΦΚΑ θα χρηματοδοτείται μόνο από μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και μια μερίδα μόνο δημοσίων υπαλλήλων και όχι από τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες που θα έχουν η καθεμία το δικό της αυτόνομο ταμείο.

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

Χρ. Βερναρδάκης: Επαναφορά των ΣΣΕ στο Δημόσιο

Την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο, σχεδιάζει το Yπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά από έξι χρόνια μνημονιακών περιορισμών, όπως δήλωσε o κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, στο stokokkino.gr.

Ο αναπληρωτής Yπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προετοιμάζει σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ώστε το 2018 να γίνει η επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι συμβάσεις θα αφορούν το σύνολο των υπαλλήλων στο «στενό» Δημόσιο Τομέα, καθώς και στα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α. και τους δικαστικούς, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και για τον ιδιωτικό τομέα.

«Στόχος μας είναι εντός του 2017 να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις και να έχουμε το θεσμικό πλαίσιο και το 2018 να υπογράψουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση του δημοσίου τομέα. Φυσικά, θα είμαστε σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εργασίας, ώστε τα θεσμικά πλαίσια να είναι παράλληλα», δήλωσε ο κ. Βερναρδάκης.

Στην νομοθετική παρέμβαση του Yπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ρυθμίζονται προσλήψεις, προσόντα υπαλλήλων, αποδοχές αλλά και άδειες.

Αναλυτικά,

  • Τα προσόντα του διορισμού των νέων υπαλλήλων ανά κατηγορία και ειδικότητα.
  • Το καθεστώς τοποθετήσεων μετακινήσεων αποσπάσεων και μετατάξεων στο πλαίσιο της «κινητικότητας».
  • Το ύψος των αποδοχών, καθώς επίσης οι πρόσθετες αμοιβές αλλά και τα επιδόματα που αποδίδονται στους υπαλλήλους.
  • Θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, στα οποία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
  • Η δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων στο Δημόσιο και θέματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση εκτός του συνταξιοδοτικού τομέα.
  • Η λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, επικεντρώνοντας σε ειδικότητες υψηλού κινδύνου, όπως εργάτες καθαριότητας, τεχνικά συνεργεία, νοσοκομειακοί υπάλληλοι κ.τ.λ
  • Οι άδειες που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Πηγή : http://gzmosxos.blogspot.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.