Στις 24 Ιουλίου οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Posted: 06/06/2016 in Υπαλληλικά

Στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αυτό έκαναν γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά από σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.   

Όπως είπαν, θα προηγηθεί ευρεία διαβούλευση, καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι η πρόταση να τεθεί σε διακομματικό διάλογο, αλλά και σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία. Επίσης έκαναν γνωστό ότι ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής.

«Είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση -και ο υπουργός Εργασίας και εγώ- με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα» είπε ο κ. Κουρουμπλής βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου στις 24 Ιουλίου, την ημέρα της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων που πραγματικά εκείνη την ώρα που θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε, επίσης, αυτή η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. «Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τώρα που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα και συνθήκες αποσταθεροποίησης. Επίσης, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ,Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε θέση επί «αβάσιμων δημοσιευμάτων».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ή επιμερισμού του 13ου και του 14ου μισθού, υποστήριξε πως είναι πρόταση του ΣΕΒ, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει κάνει δεκτή.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «τώρα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση και τέθηκε οριστικά τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα, έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη στην οικονομία, και για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας, του νέου πολιτικού συστήματος».

Ν.Δ.: Εννέα προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

Εννέα προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση περιλαμβάνει το προσχέδιο πρότασης της Ν.Δ., που παρουσίασε στον πρόεδρο του κόμματος ο υπεύθυνος Συντονιστής Κώστας Τασούλας.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., βασικός άξονας και στόχος του νέου Συντάγματος θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση.

Κύριες γραμμές του προσχεδίου όπως έχουν ήδη παρουσιασθεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στις 28 Μαρτίου 2016 σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και σε ειδική εκδήλωση στο πρόσφατο 10ο Συνέδριο του Κόμματος είναι:

  1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.
  2. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

  3. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

  4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

  5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

  6. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

  7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

  8. Η απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

  9. Η κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Το προσχέδιο για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθεί από τον αρμόδιο Συντονιστή κ. Κώστα Τασούλα σε διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και ευρύτερα με στόχο τον εμπλουτισμό του, ώστε σύντομα σε ειδική εκδήλωση να γίνει η παρουσίαση της τελικής πρότασης της Νέα Δημοκρατία η οποία και θα κατατεθεί στην Βουλή.

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.