Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Δημόσιο

Posted: 11/05/2016 in Υπαλληλικά

Το πλάνο μέχρι το 2018 για το Δημόσιο έχει ως εξής:

Αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου

Αντικατάσταση μέχρι το 2017 όλων των γενικών γραμματέων από εκτελεστικούς γραμματείς, «πάγωμα» προαγωγών και αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια για τη διετία 2016-2018 αλλά και η μείωση του αριθμού τους,  βαθμιαία αύξηση των προσλήψεων που γίνονται έναντι συνταξιοδοτήσεων και  εναρμόνιση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με τους δημοσιονομικούς στόχους.            

Μείωση μηνιαίων αποδοχών

Στις αποδοχές Ιουνίου οι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα δουν τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις να αυξάνονται κατά 0,5% λόγω της αναπροσαρμογής των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 3% σε 3,5%.

Οι 600.000 υπάλληλοι του Δημοσίου και περίπου 130.000 μισθωτοί σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα έχουν έμμεση μείωση αποδοχών που κυμαίνεται από 5 έως 30 ευρώ το μήνα και φθάνει τα 60 έως 360 ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα

Με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο της συμφωνίας, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί από εκτελεστικούς γραμματείς όλοι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ στο υπόλοιπο Δημόσιο η μετάβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017.

Ως προς τα μισθολογικά, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων, με μείωση του αριθμού των κατηγοριών υπαλλήλων που υπάγονται σε αυτά αλλά και των απολαβών τους.

Το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2017, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα υπάρξει αναδιάρθρωση των μισθών και των επιδομάτων όλων των υπαλλήλων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια. Επίσης, μέχρι το 2018 θα υπάρξει «πάγωμα» προαγωγών και αυξήσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων.

Ως προς το νέο μισθολόγιο, θα πρέπει να καθοριστεί ανώτατο όριο στις δαπάνες για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ανάλογα με τους δημοσιονομικούς στόχους, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μείωση του συνολικού κόστους.

Προβλέπεται, επίσης, η σταδιακή αύξηση της αναλογίας προσλήψεων – συνταξιοδοτήσεων. Η αναλογία θα παραμείνει 1 προς 5 για το τρέχον έτος αλλά θα αυξηθεί σε 1 προς 4 το 2017 και 1 προς 3 για το 2018.

Το νέο σύστημα κινητικότητας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017, ωστόσο η νομοθεσία θα πρέπει να θεσπιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Παράλληλα εντός Μαΐου θα πρέπει να εκδοθούν οι δευτερεύουσες διατάξεις για την επιλογή των επικεφαλής του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για όλες τις βαθμίδες μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Ως προς το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2017 ωστόσο οι σχετική στοχοθεσία θα γίνει τον Οκτώβριο του 2016.

Τέλος, η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τους ελέγχους για τις παράνομες προσλήψεις με πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο, αλλά και τις διαδικασίες για την επιτάχυνση της εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων. Παράλληλα ζητείται η ενδυνάμωση των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Πηγή : http://www.aftodioikisi.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.