Ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής περιφερειών της βουλής το Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (video)

Posted: 26/02/2016 by sypnaped in Υπαλληλικά

Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την περίοδο 2015-2019, παρουσίασε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.     

Η πρωτοβουλία για την ενημέρωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον Περιφερειάρχη,   ανήκει στον βουλευτή Δωδεκανήσου και Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Δημήτρη Γάκη με στόχο την θεσμική ενημέρωση των βουλευτών για τα προβλήματα των νησιωτών, προκείμενου να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση στην χάραξη περιφερειακής πολιτικής  – η οποία  θα λαμβάνει υπόψιν τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  – και στην άμβλυνση των συνεπειών της νησιωτικότητας.

Παρόντες στη  συζήτηση ήταν  επίσης οι βουλευτές Δωδεκανήσου  κκ Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, οι βουλευτές Κυκλάδων κκ Νίκος Συρμαλένιος, Εμμανουήλ Μανιός και Αντώνης Συρίγος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού κ. Γιάννης Μαργαρίτης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, στην ομιλία του, επισήμανε την παντελή απουσία, όλα αυτά τα χρόνια, της νησιωτικής πολιτικής, που παρά τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις, παρέμεινε γράμμα κενό περιεχομένου. Παράλληλα με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις των ανύπαρκτων νησιωτικών πολιτικών, ο κ. Χατζημάρκος παρουσίασε λεπτομερώς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η περιφερειακή αρχή, μέσα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης, ώστε να επαναφέρει το Νότιο Αιγαίο σε αναπτυξιακή τροχιά. Για την επίτευξη αυτού του θεμελιώδους για τα νησιά στόχου, ζήτησε από την κυβέρνηση την έμπρακτη στήριξή της μέσα από  συγκεκριμένες  πολιτικές αποφάσεις .

Επικαλούμενος στοιχεία – σοκ από όλες τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, που πέραν πάσης αμφισβήτησης καταδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε την μεγαλύτερη μείωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ  – 35 μονάδες από το 2009 έως και το 2013 – ζήτησε από τον κ. Σταθάκη να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα ανανεώσει το ειδικό πρόγραμμα στήριξης των νησιών, το οποίο έληξε στις 31/12/2015. Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό την ενεργό στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην μάχη που θα δοθεί στις Βρυξέλλες, για πρόσθετη οικονομική ενίσχυση της Περιφέρειας, από ευρωπαϊκούς πόρους, λόγω προσφυγικού. Ο κ. Σταθάκης δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις της, δηλώνοντας απερίφραστα ότι «νησιωτική πολιτική στην Ελλάδα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει».

ΑΕΠ

 

 

 

Την δέσμευση του Γ. Σταθάκη για την ανανέωση του ειδικού προγράμματος στήριξης των νησιών απέσπασε ο Γ. Χατζημάρκος. Το Νότιο Αιγαίο είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ευρώπης σε πτώση του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία από όλες τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Ημερομηνία: 25/02/2016

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.