Μια περιφέρεια θα γίνει το Αιγαίο; Προτείνει ενοποίηση των Περιφερειών Βορείου-Νοτίου Αιγαίου ο Νίκος Συρμαλένιος βουλευτής Κυκλάδων (video)

Posted: 21/02/2016 by sypnaped in Υπαλληλικά

Ενιαία Περιφέρεια θα γίνει το Αιγαίο;

Την πρόταση για ενοποίηση των δύο Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σε μια ενιαία Περιφέρεια, με αυξημένη ισχύ και διευρυμένες αρμοδιότητες, ένα είδος «επιτελικής κυβέρνησης» για όλο το Αρχιπέλαγος, που θα χαράσσει στις γενικές της γραμμές τους άξονες των πολιτικών στα θέματα ανάπτυξης, ακτοπλοΐας, υγείας, παιδείας κ.ά., κατέθεσε στην Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.    

«Είμαστε όλοι νησιώτες του Αρχιπελάγους Αιγαίου και θεωρώ και το καταθέτω ως προβληματισμό και στην Επιτροπή, ότι το Αιγαίο έχει κοινά προβλήματα, είτε λέγεται Βόρειο, είτε Νότιο Αιγαίο. Βεβαίως, υπάρχουν αναπτυγμένα νησιά και λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Όπως έχουμε πει από χρόνια, είναι τριών ταχυτήτων τα νησιά μας, όμως τα προβλήματα είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό κοινά, ανεξάρτητα αν υπάρχουν και ιδιομορφίες σε κάθε χώρο. Γι’ αυτό η πρότασή μου, εν όψει συζήτησης στις αλλαγές του Καλλικράτη, είναι και το καταθέτω εδώ, οι δύο Περιφέρειες να ενοποιηθούν στην πορεία, να υπάρξει ενιαία Περιφέρεια. Αυτό το λέω και επίσημα για να ζυμώνεται και προς το Υπουργείο Εσωτερικών» αναφέρει ο Ν. Συρμαλένιο.

ΡΟΔΙΑΚΗΜια περιφέρεια θα γίνει το Αιγαίο

Η πρόταση αφορά μόνο τις δύο Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και όχι την Περιφέρεια Κρήτης, διότι η Κρήτη έχει άλλο βάρος. Αναφορικά με τη λειτουργία της ενιαίας Περιφέρειας σημειώνεται ότι «θα ισχυροποιηθούν τα πέντε νομαρχιακά διαμερίσματα. Δηλαδή, οι πέντε νομοί που έχουμε στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο θα λειτουργήσουν με ισχυρό βάρος και η νέα Περιφέρεια Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να χαράσσει στις γενικές της γραμμές τους άξονες των πολιτικών στα θέματα ανάπτυξης, ακτοπλοΐας, υγείας, παιδείας κ.λπ.. Θα ένα είδος «επιτελικής κυβέρνησης» για όλο το Αρχιπέλαγος και τα νομαρχιακά διαμερίσματα στα πλαίσια αυτών των κατευθύνσεων, αναδεικνύοντας τις δικές τους ιδιαιτερότητες, θα εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε παθογένειες πάρα πολλών χρόνων».

«Δεν σηκώνουν τα νησιά μας «φαραωνικά» έργα. Τα νησιά μας χρειάζονται μικρά έργα, πολλά αποκεντρωμένα έργα, έτσι ώστε πραγματικά να δώσουν δυνατότητες ανάπτυξης σε κάθε τοπικό επίπεδο. Ένα ζήτημα που θέλω να βάλω, είναι το ζήτημα της διοίκησης και κυρίως όσον αφορά την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών, στα μικρά κυρίως νησιά, αλλά και στα μικρομεσαία νησιά. Εκεί κάνουμε μια προσπάθεια αυτές τις μέρες, με άλλους νησιώτες βουλευτές, να πείσουμε τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι πρέπει να γίνει μια διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν υπηρεσίες ή έχουν καταργηθεί υπηρεσίες, όπως Εφορίες, ΙΚΑ κ.λπ. κ.λπ. , έτσι ώστε πραγματικά, όλοι οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται  στον τόπο κατοικίας τους και όχι να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κέντρα, είτε στην Αττική, είτε σε άλλα νησιά. Έτσι θα αποφύγουν περιττές δαπάνες και ταλαιπωρία.  Βεβαίως, οι υπάλληλοι  των  ΚΕΠ, μου έκαναν παρατήρηση επειδή είχα ξανακάνει  αυτήν την πρόταση, επισημαίνοντας ότι δεν  μπορούν να φορτωθούν με το υπάρχον  δυναμικό τη διεύρυνση  αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μιλάω για διεύρυνση με το υπάρχον προσωπικό, μιλάω για πολλαπλάσιο προσωπικό, που μπορεί να στελεχώσει τα ΚΕΠ, έτσι ώστε οι περισσότερες αρμοδιότητες να μπορούν να εφαρμοστούν μέσα από ένα πολλαπλάσιο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιοχές, που πραγματικά δεν μπορούν να καλυφθούν από τις υπάρχουσες δομές» αναφέρεται στην πρόταση.

Ο Ν. Συρμαλένιος αναφέρθηκε και στον ΦΠΑ των νησιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να συνηγορήσω στον αγώνα που κάνουν όλοι οι νησιώτες, να μην επεκταθεί ο αυξημένος ΦΠΑ, στα υπόλοιπα νησιά. Το βόρειο Αιγαίο με τα νησιά του, έχει δυνατότητες και το έχει πει και ο αναπληρωτής Υπουργός, ο κ. Αλεξιάδης, σε μια επίκαιρη ερώτηση, ότι το υπουργείο θα εξετάσει και τις επιβαρύνσεις που έχουν τα νησιά λόγω προσφυγικού. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής απέδειξε ότι ο αυξημένος ΦΠΑ δεν απέδωσε οικονομικά κανένα ουσιαστικό όφελος, και έτσι εμείς διεκδικούμε και πάλι να επανέλθει  η κατάσταση, όπως ήταν πριν σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα».

Πηγή : http://www.tovima.gr

Ο βουλευτής Κυκλάδων  Ν. Συρμαλένιος είχε εκλεγεί ως περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τους “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”. Αφού εκλέχθηκε βουλευτής Κυκλάδων στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέλαβε ο Παύλος Χρυσαφίδης ο οποίος στη συνεδρίαση  για την τροποποίηση του οργανισμού απείχε από τη διαδικασία θεωρώντας ότι ο νέος οργανισμός θα αποδυναμώσει την Περιφέρεια με προφανή σκοπό τη διαίρεση της.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα ακόλουθα : «Έχουμε δηλώσει εξ αρχής ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την αντιστοίχιση των υπηρεσιών ούτε εθελοτυφλούμε στα υπαρκτά προβλήματα της Περιφέρειας. Όμως με έναν Καλλικράτη που ουσιαστικά τα δημιούργησε, με ανύπαρκτους πόρους και γενικά με μια τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρίση οτιδήποτε αποφασίσουμε χωρίς μια μελέτη κόστους ωφέλειας θα είναι γιατί κάποιοι θέλουν να εκπληρώσουν όσα τυχόν υποσχέθηκαν στους υποστηρικτές τους. Δεχθήκαμε προς χάριν των υπαλλήλων να γίνει τμήμα τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφίσαμε υπέρ αλλά είχαμε την εντύπωση ότι για όλα τα άλλα θα γίνει σχετική μελέτη. Κάνουμε έκκληση στους Περιφερειακούς συμβούλους να αφήσουν τη διάδοχο όποια και αν είναι αυτή κατάσταση να επεξεργαστεί το θέμα. Ας μην αφήσουμε να μας χρησιμοποιήσουν για ψηφοθηρικούς λόγους βοηθώντας τους να εξοφλήσουν παλιά γραμμάτια. Αυτό εξάλλου θα το πετύχουν προλάβει δεν προλάβει να δημοσιευτεί αν τους συνδράμουμε γιατί η γενική εντύπωση από ότι έχω καταλάβει είναι ότι δεν θα προλάβει να δημοσιευτεί οτιδήποτε ψηφίσουμε εμείς εδώ σήμερα. Και επιτέλους, αν στόχος ορισμένων είναι η αποδυνάμωση της Περιφέρειας με ενέργειες χωρίς καμία μελέτη με προφανή, ευγενή σκοπό τη διαίρεσή της ας βγουν και να το πουν καθαρά και ξάστερα στους πολίτες της Περιφέρειας για να το ξέρουν.Εμείς αντιδρώντας σε αυτές τις πρακτικές ζητάμε αναβολή του θέματος μέχρι να υπάρχει η μελέτη κόστους και ωφέλειας και απέχουμε από τη διαδικασία».

Και ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης τον Φεβρουάριο του 2013 είχε προτείνει την Ενιαία Περιφέρεια του Αιγαίου με ξεχωριστές Νομαρχίες.

Απο το ρεπορτάζ της Δέσποινας Συλιβάνη στην εφημερίδα «Κοινή Γνώνη» (http://vimanaxou.blogspot.gr) :
Αυτό όμως που έπεσε σα “βόμβα” στο τραπέζι της συζήτησης, μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του Περιφερειάρχη, αλλά και άλλων παραγόντων, ήταν η πρόταση του κ. Μαχαιρίδη για δημιουργία ενιαίας Περιφέρειας Αιγαίου με ξεχωριστές Νομαρχίες. “Θα μπορούσε να συσταθεί μια ενιαία Περιφέρεια για όλο το Αιγαίο, μέσα στην οποία όμως, οι νησιωτικοί νομοί να λειτουργούν ως ξεχωριστές Νομαρχίες (Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου), είπε χαρακτηριστικά. Η πρόταση αυτή, για όσους έχουν παρακολουθήσει τις δηλώσεις του κ. Μαχαιρίδη, δεν έπεσε για πρώτη φορά. Ο Περιφερειάρχης είχε αναφερθεί σε αυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σύρο, όταν ρωτήθηκε με το εάν συμφωνεί ή όχι στη διάσπαση της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πάντως, το συγκεκριμένο αίτημα του κ. Μαχαιρίδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Υψηλάντη, ο οποίος ως γνωστόν είναι βασικός υποστηρικτής της πρότασης για τη δημιουργία 14ης Περιφέρειας, στην οποία θα ανήκει μόνο ο νομός Δωδεκανήσου. “Δεν ανοίγει τέτοιο θέμα, για αλλαγή δηλαδή των Περιφερειών η κυβέρνηση, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Αυτό μας είπε ο υπουργός Εσωτερικών στη συνάντηση που είχαμε. Εγώ κατέθεσα αυτή την πρόταση και δέχθηκα αντιδράσεις για αυτό. Όταν μιλάμε για Αιγαίο, δε μιλάμε για ξεχωριστούς νομούς ή Περιφέρειες. Μιλάμε για Αιγαίο. Αλήθεια μπορούμε να πάμε μπροστά με διασπάσεις και διαχωρισμούς; Φυσικά ο κ. Στυλιανίδης σε εμάς είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή για δημιουργία 14ης Περιφέρειας, ενώ στην κομματική συνάντηση της ΝΔ, είπε ότι όταν ανοίξει αυτό το θέμα, θα το κάνουν. Άλλο το κομματικό ακροατήριο, το οποίο μπορεί να λέει ότι θέλει, δηλαδή ότι όταν ανοίξει αυτό το θέμα εδώ είμαστε και άλλο ποια είναι η πραγματικότητα και της χώρας και των τεκταινομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ανοίγει Περιφέρειες “μαγαζιά”. Είναι κυβέρνηση πάντως και ας βγει ο πρωθυπουργός που είχε δεσμευτεί και ας το κάνει”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη”, ο Γιάννης Μαχαιρίδης. Πρόταση που θα συζητηθεί! Ο Περιφερειάρχης κατέβασε πρόταση για ενιαία Περιφέρεια Αιγαίου Όχι Στυλιανίδη στη δημιουργία 14ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου Παραπέμφθηκε στις καλένδες Ναι μεν αλλά, για την παράταση της θητείας των αιρετών: “Ακόμη και αν προκύψει θέμα παράτασης της θητείας αυτό θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο Υπόμνημα του Γιάννη Μαχαιρίδη για την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας. “Υπολειτουργεί με μείον 164 υπαλλήλους”

 

 

 

 

 

…..και για να μην ξεχνιόμαστε……
27/5/2010     Ακλόνητος στην απόφαση του να απαξιώσει τα Δωδεκάνησα και να απορρίψει το αίτημα της περιοχής μας, για τον καθορισμό της Ρόδου ως έδρας της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου ήταν και χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
1/10/2010     Ξεπουλούν τον τόπο μας!
1/10/2010     Σε «θέση μάχης» φορείς και τάξεις!
24/10/2010   Εκτρωματικό και το τελικό σχέδιο
30/11/2010   Στη Σύρο οι περισσότερες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με  προεδρικό διάταγμα που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικ
1/12/2010     Ανακοίνωση – δήλωση Πρωτοβουλίας «Κοινόν Δωδεκανησίων
2/12/2010     Ξεσηκώθηκαν και οι Κυκλάδες persona non grata ο Ραγκούσης αν δεχτεί το αίτημα των Δωδεκανησίων
4/12/2010     Γενικός ξεσηκωμός για την υποβάθμιση της Δ/σου
20/12/2010   «Αντάρτικο»… Δωδεκανησίων
20/12/2010   Δεν δέχεται να ορκιστεί η παράταξη Μαχαιρίδη στο Ν. Αιγαίο!
21/12/2010   Η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιτρίδη με αφορμή την αρχική απόφαση των Περιφερειακών Συμβούλων να μην ορκιστούν ως σύμβουλοι
21/12/2010   Ένα βήμα πίσω…
21/12/2010   Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα!
21/12/2010   Θα πάνε να ορκιστούν τελικά αύριο στη Σύρο….Άφησαν την επαναστατική γυμναστική για αργότερα!
22/12/2010   «Επανάσταση» για τα μάτια του… κόσμου!
22/12/2010   Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!
23/12/2010   Ξεκίνημα με ανοιχτές πληγές
10/1/2011     Κατηγορείται για ενδοτισμό ο Ραγκούσης
18/3/2011     Ο Ραγκούσης… ξαναχτύπησε!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.