Η επίμαχη φράση του Β. Σόιμπλε : «Είναι η εφαρμογή ανόητε»

Posted: 21/01/2016 in Υπαλληλικά

«Φωτιές» έχει ανάψει η φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σε συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

«Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» είπε Σόιμπλε παραφράζοντας μια φράση του Μπιλ Κλίντον που είχε πει «είναι η οικονομία, ανόητε».  

Στο 37:06 την επίμαχη φράση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης», στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός και το κλίμα δυναμιτίστηκε αρκετά, από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ο οποίος με ιδιαίτερα προκλητικό ύφος, τόλμησε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό να τον αποκαλέσει «ηλίθιο», χωρίς βέβαια να τον κατονομάσει.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Α. Τσίπρας, μίλησε για τριπλή κρίση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε καθημερινή βάση η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το θάνατο προσφύγων.

«Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, πρέπει να συμφωνήσουμε να μοιράσουμε το βάρος. Χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός για τη μετεγκατάσταση από την Τουρκία των προσφύγων προς όλες της χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο σε μερικές. Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα νησιά στις χώρες καταγωγής των προσφύγων. Αυτή είναι η μόνη λύση», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι όχι με υποδείξεις αλλά θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη. Να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει. Να λύσει το πρόβλημα όποιος το έχει στην αυλή του; Η πρωτοφανής προσφυγική κρίση μας αφορά όλους. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί α λα καρτ».

Παίρνοντας το λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να επικεντρωθούν στο πώς μπορούν να ανατρέψούν την προσφυγική κρίση, συμφωνώντας με τον Α. Τσίπρα πως είναι λάθος να μετατραπεί η Ευρώπη σε απόρθητο φρούριο.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πρόβλημα δικό μας και της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε συνάντηση των ΥΠΟΙΚ λέω ότι πρέπει να επέμβουμε οικονομικά σε όλες αυτές τις περιοχές που έχουν πρόβλημα και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προκαλώντας έκπληξη σε αρκετούς.

Τσίπρας: «Να σταματήσει το καθεστώς αβεβαιότητας»

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο Α. Τσίπρας τόνισε πως θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει το καθεστώςδιαρκούς αβεβαιότητας.

«Η Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης. Για να προχωρήσει πρέπει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες με τις χώρες του Βορρά. Κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, το πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία. Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και κοινωνική συνοχή», είπε.

Σόιμπλε: «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε»

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Β. Σόιμπλε στον Α. Τσίπρα, ο οποίος με νόημα τόνισε πως η συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

«Πιστεύω ότι Ευρώπη αλληλεγγύης σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε την Ευρώπη δυνατή, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Πιστεύω ότι Ευρώπη της αλληλεγγύης σημαίνει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε την Ευρώπη δυνατή. Αλλά οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να τηρούνται! Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή πρέπει να τηρήσουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Χρειαζόμαστε κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Δεν θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά κάτι σαν αυτό. Έχουμε συνθήκες, έχουμε κάνει συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Θα μπορούμε να έχουμε κοινή σταθερά. Πρέπει να αλλάξουμε ακόμη πιο γρήγορα», είπε.

Μάλιστα συνέχισε με προκλητικό ύφος και αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών, είπε: «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε»! Φυσικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι απευθύνεται σ’ αυτόν.

Όσο για τα όσα γράφονται, ότι το Βερολίνο επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε είπε, αφήνοντας και μια λεπτή, ανεπαίσθητη ειρωνεία για τη Γερμανίδα Καγκελάριο:

«Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά, η Α. Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν. Τα κοινοβούλια αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει κι αν αλλάξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σα να μπαίνει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί».

Τσίπρας: «Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε το δυναμίτη πριν ανάψουμε το κερί»

Απαντώντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε πως δεν πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη.

«Δεν είμαι όμως οπαδός ότι κάποιος θα πρέπει να είναι στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε το δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος μάλιστα στον ρόλο του ΔΝΤ επανέλαβε ότι δεν έχουν όλοι στην Ευρώπη την ίδια άποψη για το θέμα αυτό.

«Πιστεύαμε ότι μπορεί η Ευρώπη να τα καταφέρει καλά και μόνη της. Έχει κυλήσει το νερό στ’ αυλάκι, ζήτησαν κάποιες χώρες την συμμετοχή του Ταμείου και εμείς το αποδεχτήκαμε και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή της συμφωνίας. Εύχομαι η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες να μην υπάρξουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις», σημείωσε με νόημα και κατέληξε:

«Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης πρέπει να έχουμε περισσότερη Ευρώπη. Δεν είναι ώρα ούτε για Brexit ούτε για Grexit».

Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν επίσης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μ. Βαλς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, ο διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Ρ. Νίμπλετ και η Έμμα Μαρσεγκάλια.

Πηγές : http://www.enikos.gr     http://www.star.gr

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.