Ετήσια Επισκόπηση της Επιτροπής για την Ανάπτυξη: «Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες και πάλι στο στόχαστρο της Επιτροπής»

Posted: 27/11/2015 in Επικαιρότητα, Υπαλληλικά

Δημοσιεύθηκε στις 26/11 η « Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης για το 2016» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο « Ενίσχυση της ανάκαμψης και προώθηση της σύγκλισης». Με την επισκόπηση ξεκινά επίσημα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (European Semester 2016) Η έκθεση καθορίζει τις γενικές οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της ΕΕ δίνοντας κατευθύνσεις πολιτικής στα κράτη μέλη για το επόμενο έτος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών κεντρική ιδέα της επισκόπησης είναι ότι «οι μεγαλύτερες περικοπές δαπανών από τα κράτη της ευρωζώνης για το επόμενο έτος θα επηρεάσουν κυρίως τους μισθούς στο δημόσιο και τις δημόσιες δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες.»
Παραθέτουμε την πρώτη αντίδραση της EPSU μέσω του Γενικού Γραμματέα Jan Willem Goudriaan :«Είναι άξιο απορίας ότι μετά από 8 χρόνια λιτότητας, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο εξακολουθούν να πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος της. Από το 2007 χάθηκαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη Δημόσια Διοίκηση και πάνω από τα μισά κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει πάγωμα και περικοπές μισθών στο δημόσιο. Οι πιέσεις στους μισθούς και στις θέσεις εργασίας στο δημόσιο αντιφάσκουν με άλλες κατευθύνσεις της Επισκόπησης που καλούν για αποτελεσματική δράση ενάντια στη φοροδιαφυγή, για πιο αποτελεσματική δικαιοσύνη και για «εκσυγχρονισμό» της Δημόσιας Διοίκησης. Το μήνυμα που έστειλαν τα ιταλικά συνδικάτα αυτό το Σάββατο που διαδήλωσαν για επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και έξι χρόνια, βρίσκει απήχηση σε όλη την Ευρώπη. …

Για ένα αποτελεσματικό και ικανό εργατικό δυναμικό στο δημόσιο που να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, απαιτούνται επενδύσεις σε αυτό το προσωπικό καθώς και ανάλογες απολαβές που να ανταμείβουν την προσπάθεια του και τις ικανότητές του. Αυτό είναι το μήνυμα που θα έπρεπε να στέλνει η Ετήσια Επισκόπηση και όχι μια ακόμη Δημοσιονομική Προσαρμογή αναδιατυπωμένη ως ‘ Δημοσιονομική ευθύνη’… Το προσφυγικό ζήτημα και η προστασία που απαιτείται καθημερινά στους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες . Οι εργαζόμενοι στα σχολεία, στην υγεία, στις δημοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες και τόσοι άλλοι που είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία συνεκτικών κοινωνιών. Το πάγωμα των μισθών τους και η μείωση των θέσεων εργασίας τους είναι η λάθος απάντηση». Ολόκληρη η απάντηση της Epsu, εδώ

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.