Δημιουργείται ενιαίο κέντρο υποδοχής καταγγελιών διαφθοράς

Posted: 07/10/2015 by sypnaped in Επικαιρότητα, Υπαλληλικά

Ενιαίο κέντρο υποδοχής καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς, αναβάθμιση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων  αλλά και αυτών της διαφθοράς (θα αυξηθούν), νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες (εντός διμήνου) αλλά και ένα αυστηρό μήνυμα προς τους πρώην συναδέλφους του δικαστές και εισαγγελείς εξέπεμψε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημ. Παπαγγελόπουλος:    

«Έχω έτοιμα νομοθετικά και άλλα μέτρα, για να διευκολύνω το έργο τους. Έχω όμως μία παράκληση προς τους παλιούς μου συναδέλφους: Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά δεν πρέπει να είναι κουφή, πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία μας. Πρέπει να νιώθει τον ανθρώπινο πόνο και δεν πρέπει να ξεχνά ότι δεν δικάζει υποθέσεις και δικογραφίες, αλλά ανθρώπους. Και θέλω να τους υπενθυμίσω ότι η ανεξαρτησία σημαίνει καμία εξάρτηση. Και στις εξαρτήσεις περιλαμβάνονται και μερικές έννοιες όπως ιδεολογική, ιδεοληπτική, εμμονική, ιεραρχική κλπ». Είναι προφανές πως η αναφορές του υπουργού έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες ενός της Δικαιοσύνης.

Δράσεις
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγιναν μεγάλες αποκαλύψεις. Η δικαιοσύνη αναπνέει, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναβαθμίζονται και λειτουργούν απρόσκοπτα» και όρισε τις μεγάλες υποθέσεις που πρέπει να τρέξουν άμεσα:  «Δεν σταματάμε στη λίστα Lagarde, στα δάνεια της ΑΤΕ, στις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, στο σκάνδαλο Πανγαία, στην δανειοδότηση των ΜΜΕ, στα θαλασσοδάνεια των μεγαλοσχημόνων, στο όργιο των κατευθυνόμενων κρατικών διαφημίσεων και σε τόσα άλλα, που όλα πλέον έχουν πάρει το δρόμο τους».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε:
«47 στόχοι με 123 δράσεις και βαθιές παρεμβάσεις – τομές στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης μέσα στην επόμενη τριετία 2015-2018. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικούς από τους πλέον σημαντικούς στόχους:

• θα ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Θα ριχτούν στη μάχη κατά της διαφθοράς περισσότεροι εισαγγελείς, οπλισμένοι με τις αναγκαίες εξουσίες και αρμοδιότητες.

• Ο καλύτερος συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών.

• Η υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων από τα ελεγκτικά σώματα και η διενέργεια τακτικών ελέγχων.

• Η εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων ώστε σε πραγματικό χρόνο να υπάρχει διάχυση και διαχείριση πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών

• H χάραξη στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις – προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ).

• Η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα.

• Η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών υγείας.

• Νέο νομικό πλαίσιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας (καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ) με ταυτόχρονη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου δίωξης του λαθρεμπορίου.

•  Η δημιουργία ενιαίου συστήματος υποδοχής καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, η διαβίβασή τους για έλεγχο στα αρμόδια ελεγκτικά σώματα και ο έλεγχος της ταχύτητας και της ποιότητας των διαδικασιών με επιτάχυνση των δράσεων όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση προτεραιότητα στην εξέλιξη των μεγάλων υποθέσεων.

• Κατά προτεραιότητα δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών, το οποίο και θα ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διμήνου .

• Θα αξιοποιήσουμε όλα τα κοινοτικά προγράμματα για εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών καθώς και συνεχής συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Για πρώτη φορά αιτούμεθα χρηματοδοτήσεις για αναβάθμιση κορυφαίων πτυχών του ελεγκτικού μηχανισμού και ήδη η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση.

Και κατέληξε: «Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι στοίχημα, γιατί το στοίχημα ενέχει το στοιχείο της αβεβαιότητας. Είναι ιστορική επιταγή, είναι λαϊκή εντολή, είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επομένως είναι μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούμε από την γάγγραινα αυτή».

Πηγή : https://eperifereia.wordpress.com

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.