Σε επιτήρηση για τρία ακόμη χρόνια οι δαπάνες Υγείας

Posted: 30/09/2015 in Υπαλληλικά


Σε καθεστώς… λιτότητας θα βρίσκονται για τα επόμενα τρία χρόνια όλες οι δαπάνες της Υγείας, καθώς το πλαφόν με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους όχι μόνο θα διατηρηθεί μέχρι το 2018, αλλά ταυτόχρονα θα παραμένει ασφυκτικό, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος στις εισηγήσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων για έστω και μικρή αύξηση στους προϋπολογισμούς ανά κατηγορία περίθαλψης.          

Πιο συγκεκριμένα, το ετήσιο όριο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την επόμενη τριετία για όλες τις δαπάνες, πλην του φαρμάκου, έχει οριστεί μόλις στα 890 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα έχει αποφασιστεί και το μηνιαίο πλαφόν γα όλες τις κατηγορίες. Έτσι, το ετήσιο ανώτατο ποσό για τις ιδιωτικές κλινικές θα είναι 235 εκατ. ευρώ, με μηνιαίο όριο τα 19,5 εκατ. Για τα κέντρα αποκατάστασης προβλέπονται 51 εκατ. το χρόνο (4,25 εκατ. το μήνα), για τις υπηρεσίες νοσηλείας των ιδιωτικών κλινικών ψυχιατρικής 45 εκατ. (3,75 εκατ. το μήνα), ενώ μαζί με τους φορείς υποστήριξης αναπηρίας κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το ετήσιο όριο δαπάνης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 384 εκατ. Στα επιτρεπόμενα όρια συμπεριλαμβάνεται όμως και ο ΦΠΑ, για το οποίο οι επιχειρήσεις έχουν εγείρει έντονες αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό πως μόνο για τα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών, μετά την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23%, το ποσό του ΦΠΑ ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για τις υπόλοιπες υπηρεσίες περίθαλψης ορίζονται έως και το 2018 στα 506  εκατ. ευρώ ετησίως: για τα διαγνωστικά κέντρα το ετήσιο πλαφόν θα είναι 302 εκατ. ευρώ (25, 1 εκατ. το μήνα), για τους γιατρούς 26,1 εκατ. (2,1 εκατ. το μήνα), 62 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες (5,1 εκατ. μηνιαίως), 6 εκατ. για υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας ανοικτής περίθαλψης και 110 εκατ. ευρώ για μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και τεχνητού νεφρού.

Σύμφωνα τέλος με απόφαση του προηγούμενο υπουργού Υγείας, από την επόμενη χρονιά μέχρι και το 2018 το κονδύλι του φαρμακευτικού προϋπολογισμού δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 1,94 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πάλι και του ΦΠΑ.

Ο σφιχτός έλεγχος και η παρακολούθηση όλων των δαπανών, όπως άλλωστε προτάσσει το νέο μνημόνιο, θα αποτελέσει τη μόνιμη προτεραιότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από εδώ και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη προχωρούν ρυθμίσεις για την οριστικοποίηση θεραπευτικού πρωτοκόλλου για το διαβήτη, με περίοδο προσαρμογής τριών μηνών, και η χορήγηση κλειστών συνταγογραφούμενων οδηγιών για φάρμακα υψηλού κόστους. Επίσης για το φάρμακο, όπου το όριο του προϋπολογισμού είναι το χαμηλότερο που έχει υπάρξει, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο χρήσης του ιστορικού των ασθενών για τη συνταγογράφηση.

Πηγή : https://eperifereia.wordpress.com

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.